Bindal Residence

Year – 2007-08
Location – Noida, Uttar Pradesh
Site Area – 4800 sft.
Design Team – Rajan Hakhu, Ameet Singh

Due to increasing pressure on both land, infrastructure and bye laws plotted residential development in urban areas in the Delhi\NCR is increasingly becoming an unimaginative formulaic solution. Also due to lack of good public transport facilities individual private vehicle ownership has increased manifold. This project tried to address this problem by creating multiple levels within the building and restricting parking area to a sunken area  in the front of the plot, the remaining area was designed as green space into which the house would open up. Being a combined residence for an extended joint family it is designed to have both common spaces and private spaces for the families. All these spaces open up into private terrace gardens and balconies.